Balladen om julen
skrevet af T Nielsen 2003.

Vi kender alle sammen julehistorier som jul i præstegården og Pyrus og mange andre. Men i kender ikke historien om Bertram på 7år og balladen om julen.
Bertram lavede tit ballade fordi han ikke må få den hund han sådan ønskede sig. Mor og far siger at hvis Bertram ikke lavede så mange ulykker så var der måske tid til at have en hund . men Bertram ønskede sig sådan en hund så han ville gøre alt for at få en. Bertram spurgte sin far om han ikke godt måtte få den hund, hvor til svaret lød ingen ballade i hele december så kan det være du må få en hund til jul. Så Bertram lavede en aftale med sin far om at Bertram ikke ville lave ballade hele december måned .
(Kan Bertram overholde sin aftale?)
Bertram vågnede tidligt denne morgen han ville prøve at overholde den aftale han havde lavet med farmand. Så han gik ned til morgen bordet med de bedste forventninger, han satte sig på sin plads Og ville lige til at hælde sin morgen mad op i tallerken da han opdagede at der var en lille fyr der sad og kikkede på ham gennem vinduet. HJÆLP ,HJÆLP, råbte Bertram, mor og far kom straks løbene, hvad er der Bertram spurte de Bertram svarede, der er en lille mand der kikker på mig, hvor er den mand henne spurgte far så, han er lige udenfor vinduet svarede Bertram, far kikkede ud af vinduet og kunne ikke se nogen. Bertram sagde far nu er det jo hel gal, nu har du jo narret mig igen hvis det bliver ved kan du ikke få en hund. Bertram blev helt ked af det, og måtte love at han ikke ville gøre det igen. Men der var en mand tænkte Bertram, og jeg skal nok finde ham, så kan han fortælle at jeg så ham.
(finder Bertram manden udenfor vinduet ?)
Det nu den 3december og Bertram vil ud og finde den lille mand der går og kikker ind af vinduerne hos små børn som lige skal til at spise. Bertram spørger hans mor om han må gå ud at lege, mor sige at han så skal huske at tage alt hans ude tøj på, da det er rigtig koldt i dag. Der går længe så vil moren ud og se hvor Bertram bliver af for han skal jo altid have hende til at hjælpe sig men lyne låsen i jakken. Da hun kommer ud i gangen til Bertram står Bertram som en anden måne mand, han havde både 2tykke trøjer og et par bukser et par overtræks bukser flyverdragt jakke og regntøj på. Bertram siger mor så meget tøj skal man da ikke have på når man skal ud, Bertram svarede jamen mor du sagde jo jeg skulle tage alt mit ude tøj på, også grinede Bertram højt for han viste godt hvad hans mor havde ment. Bertram gik nu ud for at lede efter manden, efter et par timer kom han tilbage uden at have fundet nogen. Jeg må prøve igen i morgen for nu er det for koldt til at lede videre.
(er der virkelig små mænd der kikker ind til folk der spiser ?)
Bertram er tidligt oppe i dag han er allerede ude at lede efter manden, han prøver at se om han kan finde fodspor i sneen og han var heldig i dag her var nogen rigtig små fodspor lige ved vinduet ind til spisestuen, han fulgte fodsporene og de gik lige over til naboen der bor en lille pige som hedder Mie, jubii tænkte Bertram nu ved jeg hvem det var der kikkede ind af vinduet det var nok bare Mie, jeg skal lige spørge Mie hvad hun ville i forgårds da hun var over ved mig. Lige rundt om hjørnet løb han næsten ind i Mie, hej Mie sagde Bertram, Mie svarede ikke hun gik næsten rundt om sig selv, hvad laver du Mie spurte Bertram jeg kikker efter en lille mand der kikket ind af mit vindue svarede Mie, det var ikke godt svarede Bertram for jeg troede det var dig der kikkede ind af mit vindue i forgårs, har han også været over ved dig spurte Mie forunderlig, ja svarede Bertram jeg er selv ude at lede efter ham, skal vi så ikke lede sammen spurte Mie, jooo svarede Bertram. Men nu var det ved at være mørkt og de 2 små børn kunne ikke finde en lille mand i dag så de blev enig om at vente med at lede til i morgen, og gik så hjem.
(er det helt sikkert at Mie ikke har lavet fodspor ved vinduet over ved Bertram ?)
Bertram og Mie er igen på sporet af den lille mand, hans spor fører lige over til laden hvem bor i en lade tænkte de begge, Bertram kikkede på Mie og sagde så, må vi godt være i laden selv uden en voksen Nej svarede Mie men vi skal jo finde den lille mand, og nogen gange må man gøre noget man ikke må hvis vi skal opklare dette lille mysterium, også gik de langsomt ind i laden. Inde i laden var der mange mærkelig ting, men ingen lille mand synes Bertram, skal vi ikke gå igen sagde han så til Mie, det er lidt uhyggelig her, jo sagde Mie, her er jo heller ingen, men da de var på vej ud fra laden så Mie noget mærkelig en lille rød klud hænge oppe ved høloftet se Bertram hvad er det, det ved jeg ikke svarede han, skal vi gå op og kikke efter, det ville Bertram ikke før han havde fået lov til at være i laden, så Bertram og Mie blev enige om at gå hjem og spørge om lov. Da Bertram kom hjem var hans mor ved at lave aftensmad, han spurte hans mor om han måtte lege i laden sammen men Mie, ja svarede mor i morgen må du, nu er det nemlig spise tid og bagefter skal du i seng.
(er der nogen der bor i laden og er det en lille mand ?)
Nu var det blevet lørdag og Bertram´ s mor og far sov stadig da Bertram var klar til at gå ud i laden, da Bertram kom ud stod Mie allerede ude ved laden, skynd dig Bertram råbte Mie, der er nogen der har taget den røde klud der hang oppe ved høet i går råbte Mie, Bertram skyndte sig der over, øv sagde Bertram det er garanteret ham den lille mand, stille visker Mie, jeg tror der er nogen der oppe, det er uhyggelig siger Bertram, skal vi gå op og se hvem det er, ja siger Mie stille. De går hen til stigen og går langsom op af den, henne i hjørnet er der næsten lavet en hule af hø baller, de går langsom derhen lige for de skal til af gå ind i den lille hule kommer der en lille gal mand ud, han råber HVAD LAVER I HER, Mie og Bertram bliver bange og skynder sig hjem til Bertram, mor, mor råber Bertram, hvad er der siger mor roligt, Der er en lille gal mand oppe på høloftet siger Bertram og Mie i kor. Mor løber over til høloftet og kravler op af stigen og kikker rundt i høet, der er ikke nogen her siger mor, nu kan det være nok Bertram, først driller du far og nu driller du og Mie mig, jamen siger Bertram, ingen jamen siger mor, du får kun en chance mere ellers er det ingen hund til jul.
(er der en gal mand der råber kun af børn på høloftet ?)
Bertram og Mie går op på høloftet igen, det er tidlig søndag morgen de er nødt til at gå der op før de skal hjem til den sædvanlige jule klippe og klister, de holder når det er advent, oppe på høloftet finder de den gale mand der sidder og roder i høet, Bertram tager mod til sig, så spørger han den lille gale mand, hvad leder du efter, manden kikker op og er slet ikke gal men bare ked af det, jeg leder efter min røde hue, snøft, den har jeg nemlig tabt, snøft, finder jeg den ikke bliver det ikke jul, snøft, ikke jul udbryder Bertram og Mie i munden på hinanden, ja ingen hue ingen jul, pludselig var hunden som Bertram ønskede sig til jul ikke vigtig for ingen jul, ingen gaver, det var da alt for slem, Bertram og Mie lovede nu at hjælpe den lille mand med at finde sin hue. Hvor har du tabt den spørger Bertram, det ved jeg da ikke siger den lille mand, så ville jeg da bare hente den i stedet for at lede efter den ikke, nå jo siger Bertram, så spørger Mie om han kan huske hvor han har været de sidste par dage, det kan den lille mand ikke huske, så må vi starte fra hvor vi har set dig sidst, så vi starter ved dit hus i morgen Bertram, ok sier Bertram og så går de hjem for at hygge sig med familien.
(Hvad er det for en hue og hvorfor kan manden ikke huske hvor han har været ?)
så blev det mandag igen og Bertram og Mie er igen ude at lede men nu er det ikke efter en lille mand for ham har de fundet nu er det efter en lille rød hue som passer til manden. Først går de over til Bertram for at lede efter huen uden for vinduet hvor Bertram først så den lille mand, de kikker rundt om huset og så følger de fodsporene over til Mie, men de finder ikke den lille hue som manden mangler. Pludselig ser de jens han har en lille rød hue på, Mie siger, du Bertram har jens en rød hue ? Næ det tror jeg ikke siger Bertram, og sammen går de over og spørge jens hvor han har den røde hue fra, Jens svare, det kommer ikke jer ved, øv Jens siger Bertram, vi får ingen jul hvis du ikke fortæller os det, det er en jeg har fundet over ved høloftet siger Jens så, hvis i så gerne vil vide det, det er ikke din så siger Mie lettet, næ men i får den ikke for det er ikke jeres heller, jamen vi skal bruge den til en lille mand som mangler den siger Bertram, så siger Jens i kan få den, men kun hvis i finder mit ur, det er det med de små Anders and viser på, jeg tabe den i sneen. Ok, siger Mie, for hun ved godt at man ikke kan få noget fra Jens uden at han får noget igen, Vi starter med at lede i morgen ikke Bertram siger Mie, Bertram nikker.
(Kan man bare beholde nået som ikke er ens eget ?)
Bertram og Mie går i gang med at lede efter Jenses ur, de kigger opgivende på hinanden og så siger Bertram, jeg tror ikke vi kan finde den med alt det sne der ligger på alle gaderne, næ det tror jeg heller ikke siger Mie, men så får Bertram en ide, hvorfor køber vi ikke bare et nyt ur til Jens så får vi huen også bliver det jul alligevel, god ide Bertram, men hvor får vi pengene fra har du 250kr som uret koster siger Mie, Mie har nemlig set sådan et ur nede ved købmanden, hun ønsker sig nemlig en selv. Nej det har jeg ikke siger Bertram, men vi kunne tjene pengene ved at rydde sneen væk fra folks indgange, god ide igen Bertram siger Mie, og de går straks i gang, de spørger alle der ikke har fået ryddet sneen væk om de skal rydde det for dem, mange vil gerne have ryddet deres indgange, Bertram rydder indgange og Mie kikker efter uret i den sne som Bertram skovler væk, efter de har ryddet 3 steder siger Bertram, du Mie jeg er godt nok træt nu skal vi ikke lede videre i morgen, Mie fryser og mener også det er bedere at lede efter uret når man ikke er træt eller fryser, vi ses i morgen siger Mie, også går de hjem og får varmen og en god nat søvn.
(skal man købe et nyt ur til en der har mistet sit eget ? )
Da Mie og Bertram mødtes var de ikke i for godt humør, det var ikke godt i går siger Mie, nej det var det ikke vi tjente kun 45kr og det er ikke nok til at købe en nyt ur til Jens. Hvad gør vi nu spørger Mie, det ved jeg ikke siger Bertram, så får Mie en lys ide. Bertram jeg ved hvad vi skal gøre vi skal da prøve at spille lotto, det har vi da penge nok til, hvad er lotto spørger Bertram, for han ved ikke hvad lotto er, det er et spil som man kan spille henne ved købmanden siger Mie, men Bertram synes ikke det er en god ide, han kender jo ikke reglerne, også vil han altså heller spille ludo, Mie griner HØJT, ludo det kan man da ikke vinde flere penge ved at spille siger Mie, kan vinde penge ved at spille lotto spørger Bertram forundret, ja da svarer Mie, så vil Bertram gerne altså hvis man kan vinde penge nok til at købe et nyt ur til Jens, så de kan få den lille mands hue, rask går de ned til købmanden for at spille lotto, inde ved købmanden er der en dame der tager mod penge fra folk der gerne vil spille lotto, hende går de hen til også siger Mie så til damen, vi vil gerne spille lotto, og vinde penge til et nyt ur siger Bertram så, ja siger damen så skal det være en lyn lotto eller en almindelig lotto, lyn eller almindelig, Bertram mener nu at lyn er det der lyder sjovest så Bertram og Mie bliver enig om at det skal være en lyn lotto, så siger damen en til onsdag eller lørdag, puh e ha´ det var godt nok et mærkelig spørgsmål synes Bertram, men bestemmer sig for at det skal være en til på lørdag, så er det bare at vente på at det bliver lørdag siger Mie, også går de hjem for at vente på at det skal blive lørdag.
( kan man vinde penge ved at spille lotto ? )
Bertram er tidligt oppe denne dag, han løber ned til morgenbordet der sidder hans far og er ved at spise, Bertram spørger så, far hvor mange penge kan man vinde ved at spille lotto, ca. en hel million svarer hans far, av det var da meget tænkte Bertram, det måtte han straks fortælle Mie, Bertram skynde sig at spise sin morgenmad og løb så over til Mie, Mie var ikke stået op endnu, så det var hendes mor der åbnede døren da Bertram bankede på, Hejsa må jeg godt snakke men Mie spurgte Bertram, ja svarede Mies mor, hun er på sit værelse du kan bare gå op til hende, Bertram gik op på Mies værelse, hej Mie sagde Bertram, ved du godt at vi kan vinde en hel million i lotto, næ det ved jeg ikke sagde Mie, kan man det, ja det kan man sagde Bertram, det har min far fortalt mig, av prøv at tænke på hvor mange ure man kan købe for en hel million Bertram, ja der var da nok til at man kan købe en til alle børnene i hele byen, Bertram og Mie brugte hele den dag på at tænke på hvad man kan få får en million, og det var ikke så lidt endda.
(kan man virkelig vinde en hel million i lotto ?)
Bertram er igen på vej over til Mie, på vej over til Mie, møder han Mie, hej Mie siger Bertram, hej siger Mie, jeg kan ikke lege i dag siger Mie så, hvorfor ikke det spørger Bertram, fordi jeg skal blive hjemme og gøre klar til at gå i Lucia optog i morgen, også gik Mie hjem, Lucia optog hvad er det tænkte Bertram, det ville han spørge hans mor om, så han gik hjem, da han kom hjem stod hans mor i køkkenet, mor hvad er et Lucia optog spurte Bertram, der er optog hvor man går med lys på ovenpå hoved svarede mor, Hvorfor gør man det spurgte Bertram så, Skikken med at gå Lucia optog stammer fra Sverige, selvom Lucia kom fra Italien. Lucia var en pige, der levede ca. 200 år e. Kr. Hun havde en meget syg mor, og derfor drog de til en hellig kilde. Moderen blev rask, og Lucia lovede, at hun ville være jomfru resten af livet. Da hendes kæreste hørte det, blev han så vred, at han gik direkte til dommeren, hvor han påstod, at Lucia var kristen, hvilket var en forbrydelse dengang. Lucia blev dømt til at blive brændt på bålet, men flammerne ville ikke tage hende. Da blev bødlen så vred, at han dræbte hende med sit sværd. Senere blev hun ophøjet til helgen. Lucia betyder LYSET. Svarede mor. Også begyndte hun at synge.

Nu bæres lyset frem
stolt på din krone.
Rundt om i hus og hjem
sangen skal tone.
Nu på Lucia dag
hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia.

Her ved vor ønskefest
sangen skal klinge.
Gaver til hver en gæst
glad vil du bringe.
Skænk os af lykkens væld
lige til livets kvæld
Santa Lucia, Santa Lucia.

( skal man gå I et optog for folk som er døde ?)
Nu var det Lucia dag og Bertram var spændt på hvad det Lucia optog var for noget, så han skyndte sig over til Mie for at se hvad det var, da han kom over til Mie sad hele Mies familie ved morgen bordet og spiste, kom og sid ned sagde Mies far til Bertram, Bertram satte sig ned ved bordet og kikkede grundigt på Mie, skal du gå med et lys på hoved spurgte Bertram, Mie svarede, ja og jeg skal også have en hel hvid kjole på, du kan jo komme hen på skolen og se, vi skal være der kl. 11, det ville Bertram gerne, så må jeg hjem og spørge om jeg må, og så gik Bertram hjem for at spørge hans mor om han måtte komme med til Lucia optog henne på skolen, da Bertram kom hjem stod hans mor i gangen med jakken på, det var godt du kom sagde hun så, vi skal nemlig hen på skolen og se Lucia optog kl.11 jubi råbte Bertram, da de kom hen på skolen stod der en hel masse piger i hvide kjoler og med lys i hånden, skal de ikke bære dem på hoved spurgte Bertram sin mor, nej ikke dem alle sammen kun den der går forrest, Bertram kikkede efter den der skulle gå forrest for det skulle Mie jo, for hun havde jo sagt at hun skulle bære lysene på hovedet, der kom Mie med lysene på hoved og hel i hvidt, hun så næsten ud som en engel, mente Bertram, og så sang de den samme sang som mor sang i går, det var da mærkelig mente Bertram.
( har Bertrams mor været Lucia brud ? og har Bertram og Mie helt glemt huen ?)
Bertram og Mie sad over hos Mie og klippede jule hjerter, er det snart lørdag sagde Bertram, så vi kan hente en hel million nede hos købmanden, ja sagde Mie, det var lørdag i går, og hvis det er de rigtige tal som vi har spillet på, er der da nogen tal der er forkerte spurte Bertram, Mie grinede, nej der er ikke forkerte tal, men de tal som vi har på vores lille seddel skal være de samme som dem manden i fjernsynet har sagt, tilføjede Mie, æv sagde Bertram, jeg havde næsten glemt at man også kan tabe i et spil, hvad gør vi hvis vi ikke har vundet spurgte Bertram, det vidste Mie ikke, men hun var hel sikker på at de nok skulle ha vundet allerede, Bertram var nu ikke så sikker som Mie, hvor finder vi ud af om vi har vundet spurte Bertram, Mie svarede nede hos købmanden selvfølgelig, købmanden har jo først åben i morgen siger Bertram, så må vi vente til i morgen,
( kan man være sikker på at vinde i lotto ?)
nu var det mandag Bertram løb over til Mie, Mie vi skal se om vi har vundet i lotto råbte Bertram, Mie kikkede på Bertram og sagde så, Bertram det er først efter kl. 15 vi kan se om vi har vundet, æv altså, vente helt til i eftermiddag det var Bertram ikke sikker på at han kunne, hans mave kildede, hvad skal vi så lave helt end til det bliver eftermiddag, spurgte Bertram, vi kan da gå over i supermarked og snakke med julemanden, jaaae det ville Bertram gerne for så ville han fortælle ham at han ønskede sig en hund til jul, altså hvis det blev jul i år, Mie ville ikke have en hund, hun ville have en stor dukke hus med masser af dukker og dukke ting i, sagde hun. Stille og rolig gik de over til supermarked, hvor er alt jule pynten henne spurte Bertram lige pludselig, hov sagde Mie de har jo ikke pyntet op, hvorfor har de ikke det, spurgte Bertram, det vidste Mie ikke, nej altså, der var heller ingen julemand i supermarkedet, hvad gør vi så nu spurte Bertram, vi køber da selv en når vi har vundet i lotto svarede Mie, nu var det ved at være eftermiddag, og Bertram og Mie gik hen til købmanden for nu måtte de lige have tjekket deres kupon, for så kunne de købe det ur og så fik de huen af Jens, og så blev det nok jul alligevel….
(hvorfor er der ingen julemand i supermarkedet ?)
Bertram og Mie sad oppe på Mies værelse, de var ikke i godt humør, for de vandt ikke i lotto, det var nu ærgerlig vi ikke vandt sagde Mie, Bertram svarede, ja men hvad gør vi så nu, vi har kun 15kr tilbage, det er ikke godt sagde Mie så, vi må til at skynde os hvis det skulle blive jul i år , der er kun 8 dage tilbage, så har vi rigtig travlt, mente Bertram, Skal vi ikke gå over til Jens og se om Jens selv havde fundet sit ur spurgte Mie, jo det kan vel ikke skade, tror du at Jens så vil give os huen, hvis han selv har fundet uret, ja det mente Mie at han godt ville, Da de kom over til Jens, løb Jens rundt med huen på og råbte, se jeg er en rigtig nisse, jeg har en nissehue på, en nissehue sagde Bertram, så var det derfor at manden var så lille det måtte være en rigtig nisse, Mie gik hen til Jens, hej Jens sagde Mie så, hej svarede Jens, har i fundet mit ur, nej det har vi ikke sagde Mie, vi håbede på at du selv havde fundet den, det har jeg ikke svarede Jens, kan vi ikke godt få huen alligevel spurte Bertram, nej ingen ur ingen hue svarede Jens, så måtte Bertram og Mie ud og lede videre for nissen skulle have sin hue, så det kunne blive jul, vi starter fra den ene ende af gaden i morgen sagde Mie og Bertram i kor,
(bliver man virkelig en nisse hvis man har en nissehue på ?)
Bertram og Mie var tidlig på færde i dag de skulle jo nå at finde det ur til Jens for ellers blev det ikke jul, de startede med at rode i sneen i den ene ende af gaden som de borde i, juhue jeg har fundet noget råbte Bertram, Mie kom løbene, har du fundet uret, nej sagde Bertram, jeg har fundet min gamle racer bil, det har været væk lige siden i sommers, sagde Bertram stolt, Mie blev ellers lige så glad da Bertram havde råbt at han havde fundet noget, Bertram det er ikke den vi leder efter sagde Mie surt, Mie var ikke glad for at Bertram havde fundet sin bil, kan du ikke finde det ur i stedet snærede hun af Bertram, Bertram blev lidt ked af det for han synes at det var godt at kunne finde sin gamle racer bil som var blevet væk, Hvorfor skal Jens også være sådan siger Bertram, det ved jeg ikke siger Mie, og sammen går de ned af gaden begge er de bedrøvet, pludselig ser Bertram noget der ligger og skinner i solen, kan det være det ur de har ledt efter, Bertram løber hen for at se efter og ja det var det, JUBBI råber Bertram jeg har fundet det, Mie ved ikke hvad det er Bertram har fundet så hun skynder sig hen til Bertram, så skal vi bare have fat i Jens siger Mie, men nu var det sent så de blev enige om at de skulle gå over til Jens tidligt næste morgen.
(kan man virkelig finde alle de gamle ting i sneen som er blevet væk?)
Nu er det i dag vi skal rede julen, sagde Bertram til Mie, ja sagde Mie, de var begge meget glade, for nu skulle de ikke lede efter et gammelt ur mere. Grinene løber de hen hvor Jens bor, de bankede pænt på, der kom en ældre dame og åbner døren for dem må vi godt snakke med Jens, spurte Bertram damen, nej ikke i dag svaret damen, Jens er syg, han skal blive i sengen, i kan prøve at komme forbi i morgen så kan det være at han har der bedre, det skal vi nok siger Bertram, og damen lukker så døren, Øv siger Mie, "også" lige når vi har fundet hans ur øv, øv. Tror du at Jens bliver rask inden jul, spurte Bertram, det er han nødt til svarede Mie, for ellers kan vi jo ikke nå at rede julen, De der ellers var så glade, var nu lidt kede af det, hvad nu hvis Jens ikke blev rask inden jul, hvordan skulle de så få fat i nissehuen,
(er jens blevet syg af længsel efter sit ur? Og bliver det aldrig jul
Mie og Bertram mødtes over ved Bertram, tror du Jens er blevet rask nu, spurte Bertram, jeg er ikke sikker svarede Mie stille, men vi kan jo kun finde ud af det ved at gå over til ham, de gik med raske skridt over mod Jenses hus der var helt stille, Mie og Bertram kikkede på hinanden, bare han ikke var så syg at han var død af det sagde Bertram, hvorfor skulle han være det spurgte Mie, Bertram havde hørt at hans oldemor døde fordi hun var meget syg, så hvis Jens nu også var så syg, de gik stille hen til døren og bankede forsigtig på, damen fra i går lukket op, hej med jer, sagde damen, hej sagde Mie og Bertram, er Jens stadig syg spurgte Bertram, nej svarede damen, pueha det var da godt, sagde Mie lettet, kan vi så godt snakke med han spurte Mie så, damen svarede, ja hvis i kan finde ham, åh nej tænkte Bertram, kan jens være forsvundet, og hvor skulle de lede, de fandt ham ikke i sneen da de kikkede der, damen sagde så at Jens og nogen andre var ude at lege, Mie og Bertram sagde pænt farvel til damen og så gik de ud for at lede efter Jens
(Finder de Jens i tide ? og kan børn godt blive væk i sneen ?)
Bertram og Mie har lige været over ved Jens og fået at vide at Jens er ude at stå på skøjter, så de er på vej ned til søen for at give Jens sit ur. Der var mange børn ude at stå på skøjter, Mie ville også gerne ud at stå på skøjter, se der er Jens siger Bertram, Jens var god til at stå på skøjter, JENS råber Mie, men Jens kan ikke høre Mie, for der er for mange børn der råber, hvad gør vi nu spørger Bertram, vi går da bare ud til han siger Mie, og så går de ud på isen, Bertram er ikke god til at gå på is så han falder, Bertram du kan holde ved mig siger Mie, Bertram holder fast i Mie så han ikke falder igen, ude på isen kommer Jens hen til dem, hej Mie og Bertram, hvorfor har i ingen skøjter på, Bertram siger med en stor glæde i stemmen, vi har fundet dit ur Jens, så må vi godt få huen, jens svarer, ja men jeg har den ikke med så jeg skal først hjem og hente den, vil i ikke lege sammen med os, så henter vi huen senere siger Jens, vi har ingen skøjter siger Mie, vi har flere skøjter med så i kan godt låne af os, de har det nu meget sjov, for første gang i hele december, skal de ikke lede efter nogen eller noget, den dag hygger de sig alle sammen, Mie, Bertram og Jens har det så sjovt at de alle glemmer alt om nissehuen.
(kan man have det så skæg at man glemmer at rede julen ?)
Bertram og Mie sidder og snakker ovre ved Mie om hvor sjovt de havde det i går, hovsa siger Mie, glemte vi ikke at hente nissehuen over ved Jens, jo siger Bertram, lad os komme over til Jens og få den hentet, på vej ud af døren møder de Jens, hejsa Mie og Bertram, jeg har huen med, det var godt siger Mie for vi var på vej over til dig for at hente den, hvad skal i egentligt med den hue, og så måtte Mie og Bertram fortælle Jens om den lille mand der er en nisse som bor over i hø laden, og var så ked af at han ikke kunne finde sin hue, og om at det ikke ville blive jul hvis han ikke fik den. Jens kikker forfærdet på Mie og Bertram, så er det derfor der ikke er nogen der har pyntet op til jul og derfor der ikke var nogen julemand i supermarked, hvad venter vi på udbrød Jens, skal vi så se at få den hue afleveret, og den var Mie og Bertram med på. De gik alle 3 over til laden og op på høloftet, men hvor var den lille nisse henne, Henne ved hø hulen lå et lille stykke papir, der stod er ikke hjemme er ude og se efter min røde hue. Hvad gør vi nu spurgte Jens så, vi må vel ud og lede efter ham siger Mie, nej hvad nu hvis han kommer tilbage siger Bertram, så må en af os blive her så længe, siger Jens, så kan de 2 andre gå ud at lede imens, hvem bliver så tilbage spørger Mie, vi skiftes siger Jens, først bliver Mie og så Bertram og til sidst Jens tilbage.
(kommer nissen tilbage før han har fundet sin hue?)
Jens, Mie og Bertram, går over i hø laden for at finde nissemanden, over i hø laden kan de høre at der er en der sidder og græder de går op på loftet og der sidde den lille nisse Bertram går hen til ham med huen, hvad græder du for spørger Bertram nissen, min hue er pist væk, han har ikke set at Bertram har den med, den er her siger Bertram stolt, nissen kikker op og ser på Bertram med de gladeste øjne og et stort smil siger nissen tak, han tager nu huen på og da han har fået den på, forvandler han sig til en stor og dejlig julemand også forsvinder han pist væk, hov hvor blev han af siger Bertram, han blev helt væk siger Mie, de kalder på julemanden men han kommer ikke, så roder de rundt i høet, nej der var han heller ikke, Bertram, Mie og Jens går ned fra loftet igen, æv siger Jens jeg fik ikke fortalt ham hvad jeg ønsker mig til jul, heller ikke jeg siger Mie, Bertram siger så det var ikke så godt for hvordan skal jeg nogensinde få min egen hund når jeg ikke kan sige det til julemanden selv når han står lige foran mig, de er alle 3 lidt kede af det men de er også alle sammen glade for at de nu har reddet julen.
(kan en nisse blive til en julemand ved at få en nissehue på ? og bliver det nu jul?)
Bertram vågner ved at der er et farlig postyr i hele huset, Bertram går ned i køkkenet her er hans mor i gang med at bage jule kager hun har så travlt at hun ikke har tid til at snakke med Bertram, Bertram går så ind i stuen der er hans far, han har heller ikke tid til at snakke, han er blevet sat i gang med at gøre jule rent, siger han, jeg skal gøre rent og pynte op til jul så jeg har altså ikke tid, der er så meget der skal nås, Bertram går ud, for med så meget bøvl i huset så vil han hellere over til Mie, på vej over til Mie møder han Jens, hej Jens, siger Bertram, hej Bertram har du set hvor travlt hele byen har, de skal alle sammen nå det de ikke har nået, byen er ved at blive pyntet op, det ser rigtig godt ud med alt den juleri synes Bertram, så kommer Mie hen til dem, jeg må ikke være der hjemme siger hun, de voksne har så travlt med at pynte op og lave julerier så de har ikke tid, Også hjemme ved mig siger Bertram og Jens i munden på hinanden, skal vi gå ned i supermarkedet og se på julerier, spørger Mie, ja det kan vi da godt siger Jens og Bertram. Nede ved supermarkedet er der så mange børn der står i kø for at komme hen og snakke med julemanden, så er det nu hvis vi skal nå at sige hvad vi ønsker os til jul siger Mie, og så stiller de sig i kø, lige før lukke tid bliver det Mies tur til at sidde ved julemanden og fortælle hvad hun ønsker sig, og så bliver de Jenses tur og da Jens er færdig bliver det lukke tid så Bertram får ikke lov til at fortælle julemanden hvad han ønsker sig. Bertram er hel ulykkelig, jeg får aldrig den hund siger han ud mellem tårerne, stakkels Bertram tænker Mie og Jens mens de går hjem.
(får Bertram ingen julegaver fordi han ikke fik sagt til julemanden hvad han ønskede sig)
Det er nu jule dag Bertram er vågen, men vil ikke stå op, for hvad er en jul uden jule gaver, tænker han. Så kommer hans far ind til ham , skal du ikke op Bertram det er juledag, nej for jeg fik ikke sagt til julemanden at jeg ønskede mig en hund i julegave, far går ud og lidt efter komme en lille hundehvalp ind til Bertram, Bertram bliver så glad at han næsten er ved at græde af glæde, du skal hedde Nessi siger Bertram, og lidt efter står Bertram op og går ned til de andre, lidt efter ringer det på døren det er Mie og Jens, de har en lille gave med til Bertram, Bertram åbner gaven og ud springer endnu en hundehvalp, juhuue nu har jeg 2 hunde siger Bertram, sådan en god jul har jeg aldrig tænkt det skulle blive, Så ringer det igen på døren der står en stor pakke på trappen, på pakken er der en stor seddel hvor der står fra julemanden til Bertram, Mie og Jens, som tak for hjælpen får i den første gave, de åbner pakken ud kommer en tredje hund, Bertram var helt forvirret der er mere siger Mie der er 3 hunde kurve og 3 halsbånd og hundesnore, et dukke hus med dukker og dukke ting til Mie, en racerbane og en fjernstyret bil til Jens, nu var det rigtig jul igen og endda den bedste de alle 3 havde haft……


GLÆDELIG JUL TIL ALLE