Julemanden´s hjælper
skrevet af T Nielsen 2004.

Så er det igen blevet december og Bertram Mie og Ole sidder over ved Bertram og spiller ludo, Ole slår en 3ér Mie råber til Ole, Ole du må ikke slå mig hjem igen, men Ole er da ligeglad han slår alligevel Mie hjem.
Øv Øv siger Mie, Bertram små griner for han er nemlig lige ved at vinde spillet.
Det banker på døren, Bertram´s mor lukker op.
Det er postbudet, han har et telegram med til Bertram, mor råber op til Bertram !der er post til dig Bertram! Bertram hopper op af stolen og render ned af trapperne, Bertram er hel vild med at få post, det er ikke så tit Bertram får post.
Bertram åbner telegrammet hvor der står.
Hjælp stop
Julen er i fare stop.
Jeg har brug for hjælp stop.
Du vil modtage nærmere instruktion med posten stop.
Din Julemand stop.
Bertram løb op til Mie og Ole og viste dem telegrammet. De kikkede på telegrammet og siger så i munden på hinanden, vi må da hjælpe Julemanden.
Bertram er ganske enig, men posten kommer jo først i morgen siger Bertram, så må vi vente til i morgen siger Ole klogt. De bliver enig om at mødes hos Bertram den næste dag .

(Hvad vil Julemanden og er julen i fare )???

Bertram Mie og Ole er igen samlet hos Bertram, nu venter de bare på at posten skulle dukke op og banke på døren. De var helt stille, lige indtil Mie begyndte at spørge, du Bertram hvornår kommer posten, det viste Bertram ikke, men han vidste at posten altid plejede at komme lige efter morgenmaden, Bertram kendte ikke rigtig klokke for det havde han ikke lært endnu.
Bertram mente at de skulle spise noget morgenmad for så ville posten jo komme, Ole og Mie grinede højt, hvad griner i af spurgte Bertram lidt fornærmet, Ole svarede, man spiser da ikke morgenmad når klokken er halv tolv, Bertram anede ikke at klokken var så mange og hvorfor kommer posten så ikke spurgte Bertram.
Mie og Ole kikkede på hinanden og trak så på skuldrene for det viste de heller ikke.
Ole kom så med en god ide, det er nok fordi at det tager lang tid for posten at komme helt fra Grønland og til Danmark, der var jo da langt, så den vil nok først komme i morgen.
Det lød da meget rigtig tænkte Mie og Bertram.
Mie, Ole og Bertram blev enig om at mødes igen i morgen for de var jo alle nysgerrige og ville alle vide hvad julemanden skrev.

(hvorfor kommer posten ikke og er der langt fra Grønland)

Bertram, Mie og Ole sad nu igen og ventede på at posten skulle komme. Tror du posten kommer i dag spurgte Mie, ja da svarede Bertram. Julemanden skrev jo at der ville komme et brev. Men hen mod middag var posten stadig ikke kommet.
Mie, spurgte Bertram tror du ikke julemanden bare har glemt at sende brevet . Bertram svarede hurtigt og lidt irriteret, nej der må være noget galt, julemanden ville ikke glemme noget der var så vigtigt, Ole og Mie måtte give Bertram ret. Hvad skal vi gøre spurgte Ole.
Mie svarede, vi må ned på posthuset og se hvor brevet bliver af. De gik alle 3 ned mod posthuset, men jo tættere de kom på posthuset jo mere larm kunne de høre og da de kom helt ned til posthuset stod der 20 postbude og skældte postbestyreren ud. Bertram, Mie og Ole gik hen til postbestyreren og spurgte hvad er der galt. Postbestyreren svarede dem der skal sortere brevene og pakkerne de strejker så posten kan ikke komme ud, Bertram blev lidt ked af det.
Bertram begyndte at fortælle om brevet fra julemanden så fik Ole en idé. Kan vi ikke sortere brevene spurgte han. Postbestyreren tænkte længe og svarede så, jeg vil lige spørge postchefen. Kom igen i morgen, så har jeg et svar til jer.
Bertram, Mie og Ole gik hjem igen let bedrøvede og blev enige om at mødes kl. 7 næste morgen henne ved mie´s hus.

(ligger julemandens brev på posthuset og giver chefen lov til at de 3 må sortere breve)

Bertram, Mie og Ole mødtes ved Mie´s hus, de var alle klar til at sortere brevene hvis de nu fik lov.
De gik ned til posthuset og der stod postbestyreren, han kom glad hen til Mie, Ole og Bertram, Postchefen var i godt humør i går så i må gerne sortere brevene og pakkerne så de er klar til at blive uddelt på mandag, og kun fordi det var så vigtigt fik de lov, sagde postbestyreren.
Mie, Ole og Bertram blev alle glade, Bertram sagde øøøøhhh vi vil altså kun sortere brevene det er jo et brev der er vigtigt. Det er helt i orden sagde postbestyreren. Her er en nøgle så i kan låse efter jer når i er færdige, Bertram takkede og gik så sammen med Mie og Ole ind i posthuset pueha hvor er her mange breve sagde Ole, ja og vi skal sortere dem alle tilføjede Mie. Vi må i gang så vi kan finde julemandens brev sagde Bertram så. De gik i gang og det var sen aften før de blev færdige med at sortere alle brevene.
Ole havde også fundet brevet fra julemanden men de var alle sammen for trætte til at kunne åbne brevet og læse nu. De faldt i søvn mellem alle de nu sorterede breve og en stor stak pakker.

(Får de nu reddet julen eller er de så trætte at de sover helt til jul)

Bertram, Mie og Ole vågner op midt mellem pakkerne, Bertram kigger på Ole har du brevet spørger Bertram så. Ja da svarer Ole, Bertram lyser af glæde, det var en hård dag i går og jeg er sulten siger Mie, skal vi ikke gå hjem og spise mens vi læser brevet, fortsætter Mie.
Det kan vi godt siger Bertram som er kommet i rigtigt godt humør.
De låser døren til posthuset og begynder at gå hjem. Da de kommer hjem til Bertram er Bertram´s mor og far ved at gøre klar til at hygge omkring advents kransen, der er pyntet op med julehjerter og der er småkager, æbleskiver og pandekager på bordet.
Bertram spørg mor om Mie og Ole må hygge sammen med dem og det må de gerne siger Bertram´s mor. Mens de sidder og spiser pandekager læser Ole så brevet for Mie og Bertram der står.

Kære Bertram
Rudolf er blevet syg og kan ikke flyve mere men der er en medicin der kan hjælpe Rudolf, det er en kage som hedder specier, det er ikke en helt almindelig kage de skal nemlig bages af børn og ingen voksne må hjælpe, for så hjælper medicinen ikke.
Du må hjælpe mig og Rudolf,
Uden Rudolf kan kanen ikke flyve og uden flyvende kane kan jeg ikke komme rundt til alle de artige børn med gaver, uden gaver bliver det ikke jul.
Håber du vil hjælpe mig.

Hilsen julemanden….
P.S opskriften ligger i den store bog som ligger i den store pakke som er med brevet.
Store pakke råber Bertram vi har da ingen pakke eller sidder den på bagsiden af brevet, åh nej vi må tilbage til posthuset.

(Er Rudolf virkelig syg og kan han virkelig flyve)

Bertram, Mie og Ole er igen på vej ned til posthuset, de låser sig ind og begynder at lede efter pakken. Bertram siger der er alt for mange pakker vi kommer nok til at sortere dem for at finde vores egen pakke.
Øv siger Mie.
Det bliver lige så slemt som det var at sortere postens breve siger Ole. Bertram begynder at gå og små synge mens han begynder at sortere pakker.
Han synger.
Pakker i store bakker, postmand Bertram er en uheldig mand Fordi at han ikke kan sortere mine pakker. Mie og Ole synes det er sjovt og begynder også at synge snart er posthuset omdannet til en koncert sal med alt den sang. Lige til Bertram råber.
Postmand Bertram har fundet pakken så nu hopper han ned af bakken.
Bertram åbner pakken med det samme. Der lige der ligger den stor kogebog.
Bertram, Mie og Ole er glade for nu skal de jo kun bage en kage, Hvor svært kan det være ?
Bertram, Mie og Ole bliver enige om at mødes hos Bertram den næste dag da det allerede er morgen og de ikke har sovet endnu.

(skal man bare bage en kage for at få rensdyr til at flyve)

Bertram er tidlig oppe denne morgen, for det var jo i dag der skulle bages kager, til den stakkels lille Rudolf Bertram sad og kikkede i den store bage bog, som han havde fået fra julemanden, Han kunne ikke læse hvad der stod i den, det stod med en meget mærkelig skrift.
Mie og Ole kan læse det tænkte Bertram mens han smilede over hele hovedet
Så bankede det på døren det var Mie, Bertram løb hen til Mie for nu skulle hun læse i den store bage bog, Bertram gav bogen til Mie og ventede spændt, Bertram sagde Mie så meget bestemt, har du lavet numre, nej svarede Bertram, hvorfor det da spurgte Bertram, jeg kan ikke læse den skrift i denne bog, pyt med det siger Bertram det kan Ole nok og han kommer jo nok snart. Bertram og Mie sad og ventede på Ole ude i køknet da de så posten køre forbi jubii råbte Bertram nu er strejken nok ovre henne på posthuset, i det samme kom Ole ind i køknet han havde både forklæde og stor bager hat på. Mie og Bertram grinede højt for de synes at Ole lignede bager mesteren henne fra det lille bageri, nå skal vi i gang spurgte Ole, Bertram gav ham den store bager bog.
Ole kikke i den og så pludselig meget mærkelig ud i hovedet, jeg kan jo ikke læse hvad der står siger Ole så meget bedrøvet, hvad gør vi nu spurgte Bertram, vi må finde nogen der kan læse sådan nogen mærkelige bogstaver siger Mie, Bertram nikker, Ole siger så, henne på skolen må der da være en lærer der kan læse de her bogstaver, vi må der hen i morgen siger Mie, hvorfor først i morgen spørger Ole, fordi at om onsdagen holder alle lærere møde på skolen om eftermiddagen Også er de der jo alle sammen siger Mie, Ole og Bertram giver Mie ret.

(er det kun en lærer der kan læse de mærkelige bogstaver i den store bog )

Nu var det blevet onsdag og Bertram Mie og Ole var på vej hen til deres skole for at finde nogen lære der kunne læse den store bage bog for dem, Bertram spurte, tror i at der er en lærer der kan læse den store bage bog, Ole svarede ja da de har da gået i skole hele deres liv, så noget må de da ha lært Mie grinede lidt af det Ole sagde for lærerne skulle jo være i skole for at lære børnene at læse og skrive og regne, Bertram ville også gå i skole så længe at han kunne lære at læse den store bage bog,
Nu var de kommet hen på skolen, Mie spurte om Ole viste hvor læreværelset var og det vidste Ole da godt sagde han, Henne på læreværelset sad alle lærerne Bertram bankede på, kom ind sagde skoleinspektøren, Bertram åbnede døren og spurgte om der var en lærer der kunne hjælpe ham med at læse den store bog, lærerne kikkede alle sammen i den store bage bog og sagde så til Bertram, det er da en rigtig gammel bog du her har. Den er så gammel at det nok kun er den gamle bibliotekar der kan den slags skrift, hvad er en bibliotekar spurgte Bertram, jo ser du lille Bertram sagde skoleinspektøren så, en bibliotekar er en mand der sidder og låner bøgerne ud på biblioteket inde i byen, ok svarede Bertram og gik så ud til Mie og Ole igen.
Vi må ind på biblioteket sagde Bertram, Ole og Mie nikkede, men det var nok for sent i dag så det må vente til i morgen,

( er en bibliotekar en mand der låner bøger ud eller kan det også være en dame )

Bertram, Mie og Ole er igen på vej med deres gode humør og den store bage bog, Bertram rømmer sig og siger, bare den gamle bibliotekar ikke er syg eller gået hjem, han er den eneste der kan hjælpe, ja siger Mie, men det er han da ikke og hvorfor skulle han da også være det. Sådan som det er gået de sidste par dage så kan man da forvente sig hvad som helst siger Ole, Bertram og Mie kan kun give Ole ret, nå men nu er vi da henne ved biblioteket siger Mie, Bertram siger, så er det nu vi finder ud af om der skulle være flere problemer.
Inde på biblioteket går Bertram og Mie og Ole hen til den gamle mand der sidder henne ved den store bogreol, Ole spørg, er du den gamle bibliotekar, den gamle svare, ja hvad kan jeg hjælpe med, Hurraaaa råber Bertram, den gamle bibliotekar kikker undrende på Bertram, Ole viste ham den store bage bog, bibliotekaren kikker på bogen og siger så, den er godt nok gammel jeg har set et eksemplar før næsten magen til, Bertram spørger kan du fortælle hvad der står i den, bibliotekaren svare det kan da godt tage lidt tid at oversætte den, hvor lang tid spørger Mie, ca. 3 til 4 uger svarede, bibliotekaren, nej siger Bertram, så lang tid har vi ikke, Ole siger tag det rolig lille Bertram, jeg har en ide, Ole spørger så bibliotekaren, hvor lang tid tager det at oversætte en side, det kan jeg nok gøre på en dag svarede han, en side er da ikke godt nok siger Bertram, Bertram Bertram lille Bertram, siger Ole, jeg ved da hvilken side det skal være siger Ole og smiler, Bertram forstår det ikke helt, Det skal da bare være den side hvor der står hvordan man laver specier, DET ER DA KLART råber Bertram og Mie i munden på hinanden, sssssssssssss siger bibliotekaren dette er jo en bibliotek så man skal være stille, kom igen i morgen så har jeg oversat den side for jer siger han så, Bertram, Mie og Ole var alle glade og tilfredse, de ville komme igen i morgen.

( kan man godt få oversat en gammel bog på biblioteket )

Så blev det endelig fredag, Bertram, Mie og Ole var atter en gang på vej hen på biblioteket.
På vejen møder de en damen som er lidt ked af det, Bertram spørger damen, hvad hedder du og hvorfor er du ked af det, damen svarede jeg hedder Maria og jeg er bager jomfru, og jeg kan ikke finde på en små kage jeg skal bage til vores lille bageri, der mangler lige en så vi kan få fyldt de kagedåser som folk har bestilt til jul, Bertram siger, vi er på vej hen efter en opskrift henne på biblioteket, bager jomfru Maria spørger, hvad er det for en opskrift, Ole svarede, det er en på specier som vi skal bage for julemanden, bager jomfru Maria griner, den vil jeg også bage til kagedåserne Og takker så Bertram, Mie og Ole fordi de var kommet på en ekstra kage for hende.
Henne på biblioteket sidder den gamle bibliotekar og er i rigtig godt humør han synger og traller Bertram går hen til ham og spørger, har du fået oversat det i bogen som vi har brug for, og bibliotekaren svare, ja selvfølelig lille Bertram, og giver Bertram en side hvor der står

Specier 250 g Hvedemel, 100 g Margarine (stuetempereret), 100 g Smør (stuetempereret), 75 g flormelis 100 g perlesukker.

Smør og margarine smuldres i melet. Tilsæt lidt julevarme, fra børnenes arme, Tilsæt så sigtet flormelis.
Dejen æltes let sammen
Strø perlesukker på bordet og rul dejen ud i pølser derpå.( ca. 3cm tykke )
Lad dejen henstå i køleskab til næste dag. Skæres i tynde skiver og bages til de er let lysebrune. Ved ovn temperatur på 180-200 o C
bagetid i ovn: 8-10 min.

Afkøles førend de lægges i dåse. Og husk ingen voksen må røre dejen for så ryger hele legen.

Bertram siger mange tak, og går så hen til Mie og Ole, så er det bare ud og købe ind. Men forretningerne har jo lukket så det må vente til i morgen, vi ses hos Bertram siger Ole, Mie siger okay, og Bertram nikker

( kan man bage uden at der er en voksen der hjælper med dejen )

Bertram, Mie og Ole er atter samlet, nu skal vi ud og købe ind siger Bertram med store lys i øjnene, Ja siger Mie og Ole, og så er de på vej ud for at købe ind. På vejen kommer de forbi det lille bageri, uden for stod der et stort skilt hvor der stod, billige julemands småkager, de gik ind for at se om bager jomfru Maria var kommet i bedrer humør, da de lige var kommet indenfor mødte de bager jomfru Maria som stod bag ved disken, hejsa Bertram, Mie og Ole siger hun med højt humør, kan jeg hjælpe jer, nej siger Ole vi ville bare se om du var kommet i bedrer humør efter i går, jamen det er jeg da jeg har bagt julemands småkager hele natten.
Julemands småkager hvad er det spørger Mie, det er da specier siger bager jomfru Maria, det var jo dem i sagde jeg skulle bage og alle folk er vilde med dem, her er en lille smags prøve til jer og den skal i selvfølelig ikke betale for, for det var jo jeres ide, og så gav hun dem en kagedåse med specier.
Bertram takker og siger så, vi må videre for vi skal ud og købe ind så vi også kan bage julemands småkager, bager jomfru Maria siger, at det behøver de da ikke for hun har jo alt hvad der skal bruges til at bage dem og i må da gerne få det af hende, for det var jo da deres skyld at hun kunne få småkager til dem der havde bestilt, Bertram, Mie og Ole takkede endnu en gang og gik så hjem for at bage.
Da de kom hjem stod Bertrams mor og bagte, kan vi låne køknet spurte Bertram, nej ikke i dag sagde Bertrams mor, jeg bager jule småkager til jul, så hvis i skal bruge køknet så må det altså vendte. Øv siger Bertram og Mie og Ole i kor, så må vi vente til i morgen,

( kan man godt kalde specier for julemands småkager )

Bertram, Mie og Ole var godt i gang i køknet med at finde alt det frem de skulle bruge til at bage da Bertrams mor kommer ind i køknet, nej nej lille Bertram ikke i dag siger hun ret bestemt, vi skal da hygge og ikke bage, det er jo da 3. søndag i advent så vi skal hygge og klippe julehjerter og spise småkager, øv siger Bertram, og jeg er altså heller ikke lille, selv om alle siger lille Bertram, jo du er, siger Ole, og Mie giver Ole ret, Bertram er ikke så stor, Bertram bliver lidt sur, men han ved jo godt at han er den der mindst, så han vælger at glemme at de har sagt han er lille, Ole siger så vi har da også småkager vi kan spise, Bertram henter kagedåsen, så sætter alle sig ned i køknet og begynde at lave juleherter og spise småkager, lige pludselig siger Mie, synes i ikke det var et mærkelig navn bager jomfruen havde, nej det synes de da ikke hun hedder jo bare Maria, Ja siger Mie, og så er hun bager jomfru, og hvad mærkelig skulle der så være i det spurte Bertram, at hun rent faktisk hedder jomfru Maria lige som Jesus mor, og det grinede de alle lidt af

( kan man godt hedde jomfru Maria )

Nu var det endelig blevet mandag så Bertram, Mie og Ole var ved at finde deres ting frem som de skulle bruge til at bage. Bertram spørger Mie, kan du ikke lige låse døren, Mie siger hvorfor det, fordi så er der ingen der kan komme og forstyrre os mens vi bager siger Bertram, Ole synes det er en rigtig god ide Bertram der kom med, så Mie låste døren og så var de i gang med at bage.
Først 100 g Margarine og 100 g Smør, som Ole sørgede for, også 250g hvedemel, som Mie nænsom havde vejet af på den gamle vægt, som Bertrams mor havde i sit køkken, herefter kom Bertram med 75g flormelis som så skulle sigtes i dejen det stod der i den store bage bog, hvordan sigter man det spurte Bertram, det viste hverken Mie eller Ole, Bertram stod længe og kikkede på dejen som lagde på bordet, og lige pludselig smed han flormelis hen på dejen, Mie og Ole råbte, Bertram hvad er det du gør, Bertram grinede jeg tog da bare sigte og så kastede jeg da, Mie og Ole grinede, det er nu sjovt at bage siger Bertram, Mie og Ole giver Bertram helt ret, så skal vi bare lige have dejen rullet ud siger Ole, Bertram kommer med dejen og Mie kommer med det strø sukker som de nu skal bruge og så er dejen endelig færdig, Ole, Mie og Bertram er rigtig godt tilfredse med dem selv for nu har de jo fået lavet dejen og så skal den bare stå i køleskabet til i morgen, den dag var de alle glade for nu var de snart færdige med at hjælpe julemanden og Rudolf så julen var næsten reddet.

( er julen virkelig reddet )

Bertram og Mie var i gang i køknet igen for nu skulle der bages så de kunne rede julen, Men hvor er Ole spurte Bertram, det ved jeg ikke svarede Mie, han skulle da være her nu siger Bertram, strengt, ja men måske har han bare sovet over sig siger Mie, skal vi hente ham spurgte Bertram så, Mie svarede, det kan vi da godt, De tog deres over tøj på og gik over til Ole, Bertram tror du Ole er blevet syg, ja det kan da godt være siger Bertram, for i går havde han ikke sit overtøj på da i skulle hjem, og det skal man hvis man ikke skal være syg siger Bertram, Mie giver Bertram ret, de er nu kommet over til Oles hus og banker på døren, Oles mor åbner døren, er Ole hjemme spørger Mie, nej svare Oles mor, han gik i en sådan fart at han ikke fik morgenmad siger Oles mor, ok så går vi bare igen siger Bertram, også gik de, hvor kan han være gået hen spørger Mie Bertram, Bertram svarede, at Ole nok havde så travlt med at komme over og bage, så må vi heller kommer hjem og se om Ole skulle være den nu, ja siger Mie, og de løber hjem til Bertram igen, Ole var lige kommet ind af døren, hvad har du lavet siger Mie, jeg har da lige været nede ved købmanden og hentet en kagedåse til kagerne, selvfølelig det er da klart man kan da ikke bage kager uden at have nogen steder at ligge dem og de skulle da også sendes til julemanden, de gik straks i gang med at bage, det tog næsten hele dagen at bage, så da de endelig var færdige, var de godt trætte, det var også blevet sent denne dag, så de gik alle hjem for at sove, undtagen Bertram for han var jo hjemme.

( tager det så lang tid at bage småkager, og skal man have en kagedåse til sine kager )

Bertram, Mie og Ole mødes til morgenmad hos Bertram, mens de sad og spiste sad de og snakkede om hvad de ønskede sig til jul for de havde jo da fortjent at få deres gaveønsker opfyldt når de nu havde hjulpet julemanden, nu skal vi jo lige have sendt pakken siger Ole klogt, Mie og Bertram kan jo kun give Ole ret. Mens de står inde og er ved at pakke kagedåsen i en kasse, så den kunne blive sendt med posten, spørger Mie, skal vi ikke lige smage en inden vi pakker dem alle ned i kassen, Bertram kikker i kagedåsen der var jo da ret mange så det mente Bertram godt de kunne, Ole hentede saftevand, så de rigtig kunne hygge sig, de sad og drak deres saftevand og spiste småkager til, det var rigtig hyggelig, mente de alle 3, det er næsten lige som juleaften siger Bertram, ja siger Ole, der mangler bare gaver fremstammer Mie, med munden fuld af småkager, Ole kikker i kagedåsen, Å nej den er jo tom siger Ole, Bertram og Mie, bliver lidt ked af det, de smagte alt for godt siger Bertram, vi må skynde os at bage nogen nye siger Mie, og staks går de i gang igen, Ole siger, Jeg vil sigte flormelis i denne gang, Bertram og Mie griner og giver Ole lov til at kaste flormelis i dejen langt om længe er de færdige og stiller så dejen i køleskabet, der skal den jo stå til i morgen,

( smager småkagerne så godt at man er nødt til at spise dem alle sammen )

Bertram, Mie og Ole er i køkkenet og det lugter rigtig godt, Bertrams mor komme ud i køkkenet, hejsa kommer i for at spise alle mine småkager siger Bertrams mor, nej siger Bertram vi skal da selv til at bage vore egene småkager, hvad er det for nogen småkager siger Bertrams mor, det er nogen der hedder specier siger Bertram stolt, sådan nogen har jeg da lige bagt siger Bertrams mor,
Nå men vi må altså bage vores egne siger Bertram, ja ja siger Bertrams mor og går ud af køkkenet, hvor er kage dejen siger Mie, den står på den nederste hylde i køleskabet siger Bertram, der står den ikke siger Mie, Bertram kommer over for selv at kikke efter og hvad er det den står der jo ikke, Ole komme nu også over og kikker i køleskabet, Ole begynder at grine den står da på øverste hyle siger han og tager den ud af køleskabet, Så er det bare i gang siger Ole, Bertram og Mie er allerede i gang med at bage småkagerne, så er det ikke noget med at spise nogen denne gang siger Bertram, nej siger Mie og Ole i munden på hinanden, det tager igen hele dagen at bage småkagerne, og da de endelig er færdige går de alle 3 i seng for de var jo blevet meget trætte af alt det bageri.

( kan dejen selv have flytte sig og er de nu færdige med at bage )

Bertram, Mie og Ole er stået tidligt op for det er jo i dag de skal have sendt pakken med småkagerne til julemanden så gamle Rudolf kan blive rask og flyve med kanen og alle de dejlige julegaver.
Mie siger til Ole og Bertram kom vi skal af sted så julemanden kan få pakken hurtig, Bertram er i gang med at tage overtøj på men han er bare så træt at han ikke ser det er Oles tøj han tager på, Mie og Ole griner af Bertram, Bertram bliver lidt gnaven for han synes ikke det er sjovt, men af med Oles tøj og på med sit eget tøj og så var de alle 3 klar også Bertram, de gik ned på posthuset for at sende pakken, på vejen snakker de om hvad de skal lave når de har sendt pakken, Ole siger at han vil ud og stå på skøjter i eftermiddag Mie og Bertram spørger om de må komme med og det må de da gerne siger Ole.
Nu er de da endelig kommet ned på posthuset, Bertram ligger pakken op på bordet og siger til ekspedienten jeg vil gerne sende denne pakke op til julemanden, ja så gerne siger ekspedienten det bliver lige 231.5 kr. Bertram kikker forvirret på Mie og Ole har i penge spørger Bertram så, Mie kikker i sin pung jeg har 11 kr. siger hun så, jeg har 23 siger Ole, Bertram er ikke god til regning men han kan da godt regne ud at 11 og 23 kr. ikke lige giver 231,50 kr., øv, øv siger Bertram for han havde ingen penge, vi må vist lige ud og tjene lidt penge før vi får jul Mie og Ole giver Bertram ret, der røg den skøjte tur siger Ole, nu var vi lige så tæt på ærgerligt ærgerligt siger Mie vi har da stadig tid så vi må da bare komme i gang, vi deler os og så mødes vi i morgen hjemme ved Bertram i morgen.

( koster det virkelig 231,50kr. at sende småkager til Grønland )

Hjemme hos Bertram, Mie og Ole er lige kommet og Bertram er lige ved at spise sin morgenmad så han kan holde ud til at tjene en masse penge i går var han ude og Rydde sne for næsten alle der bor på den samme vej som Bertram, Mie og Ole spørger Bertram hvor meget Bertram havde tjent i går Bertram kikker i sin pung, men Bertram er ikke god til at tælle penge så han siger kan du ikke tælle dem Ole, Ole tælle 1-2-3-4-5-6 hele vejen op til 77kr. Bertram anede ikke at han havde tjent så mange penge, hvor mange har du Mie spørger Bertram, 65kr siger Mie og Ole har 81 siger Mie, hvor meget har vi så spørger Bertram vi har kun 223 kr. så vi mangler stadig 8kr og 50 øre siger Ole, Bertram kikker på Mie og Ole og spørger om man virkelig skal ud og grave sne igen for at få de sidste penge, Nej siger Mie og Ole vi synes at du skal slappe af mens vi laver det sure arbejde i dag siger Ole, Bertram synes nu ikke det er et surt arbejde at hjælpe både julemanden og alle de folk som ikke selv har tid til at flytte deres sne, Mie siger at sådan havde hun aldrig tænkt på det, Vi ses i morgen siger Mie og Ole, så komme vi med de sidste penge.

( komme Mie og Ole med de sidste penge i morgen )

Bertram, Mie og Ole sider over ved Bertram, har i fået tjent de sidste penge spurte Bertram, nej svarede Mie, Bertrams mor er i rigtig jule humør hun går og synger Hun kikker ind til Bertram og siger, nå du har rigtig besøg i dag, Mie og Ole må da også være med til at hygge i dag siger Bertrams mor, hygge siger Bertram jamen mor det kan vi da ikke jeg skal redde julen, ja det må nu vente til i morgen, for det er i dag den 4. søndag i advent og så skal vi lave jule hygge og spise kager drikke saftevand og så skal vi have risengrød, Bertram ved godt at det ikke nytter at sige hans mor imod så de bliver nok nødt til at vente med at redde julen og hjælpe julemanden med at få Rudolf rask til i morgen

( kan man vente med at redde julen og bliver det nogen sinde jul )

Bertram, Ole og Mie mødes igen over ved Bertram, det er jo næsten hver dag at de mødes ovre ved Bertram, Bertram siger nu måtte vi ud og få de sidste penge tjent, så de tog deres overtøj på og gik ud, der var næsten ikke mere sne udenfor og de manglet jo kun 8kr og 50øre de gik hele dagen og prøvede at finde et sted som ville ha ryddet for sne men der var ingen der ville for det var jo tøvejr så de regnede alle sammen med at sneen ville være væk dagen efter, Bertram, Mie og Ole begyndte at gå hjem af da de mødte postbestyreren fra det lille postkontor, hvad er der galt spørger postbestyreren Mie, Ole og Bertram, Bertram siger vi mangler 8kr og 50 øre for at kunne sende en pakke til julemanden, postbestyreren griner er det alt hvad der bekymre jer så må i godt få dem af mig fordi i har været så søde at i hjalp mig på posthuset da pakkeren ikke blev sorteret, jubiii råber Bertram så kan vi få sendt pakken, men det var sent så de kunne ikke sende pakken i dag, for posthuset har jo allerede lukket for i dag.

( kan man ikke sende pakker når det er sent og når de at sende pakken inden jul )

Bertram, Mie og Ole var atter på farten de gik ned mod det lille posthus, har du husket at få pengene med spurte Bertram Ole for det var jo Ole der skulle holde dem for han var jo størst, ja da svarede Ole, det var rigtig koldt den dag på vejen ned til posthuset kom de forbi den lille sø hvor der var rigtig mange der var ude at stå på skøjter, Mie kikkede på Ole og Bertram, jeg kunne godt tænke mig at stå på skøjter siger Mie, det ville Ole og Bertram også gerne, så de gik ned til søen og så tog de skøjterne på og så ud på den bundfrossen sø, de havde det rigtig skæg, de hygge sig med at skøjte hele dagen og havde helt glemt at de skulle sende en pakke til julemanden for at redde julen Men de havde det sjovt og Mie lavede små cirkler og Ole han var jo lidt mere modig så han sprang over 5 store tønder, sommetider gik det ikke så faldt han lige så lang han var. Men Bertram han havde det rigtig skæg, lige endtil han kom i tanke om pakken men der var det for sent at komme på posthuset den dag så de blev alle enig om at de måtte ikke lade sig forstyrre i morgen når de skulle sende pakken.

( kan man godt stå på skøjter så man glemmer at sende pakken til julemanden )

Bertram, Mie og Ole var atter på farten de gik ned mod det lille posthus, de gik lige ind til skranken henne ved posthuset Bertram lagde pakken op på skranken og siger så til damen denne pakke skal sendes til julemanden så han kan få Rudolf gjort rask, damen spurte er det da medicin til Rudolf, ja på en måde svarede Bertram, så skal den jo sendes som medicin post og det bliver rigtig dyrt, nej, nej siger Bertram det er bare nogen kager som julemanden skal bruge så Rudolf kan flyve, uden at falde ned eller flyve på hovedet siger Ole, damen siger ok så sender vi den som en almindelig pakke det bliver, 231,50kr siger både damen Mie, Ole og Bertram i munden på hinanden, også bliver pakken sendt som almindelig pakke, Bertram, Mie og Ole er alle ret glade da de går hjem.

( kan man godt sende en pakke med småkager og når de frem inden det er for sent )

Hjemme ved Bertram igen, Mie og Ole sider sammen med Bertram og spiser morgen mad, der er helt stille, Bertram visker til Mie, tror du julemanden har fået vores pakke, Mie svarer det ved jeg ikke, Bertram spørger så Ole om han tror at julemanden har fået pakken, Ole svarer det er der jo ingen der ved med sikkerhed men det finder vi ud af i morgen, jeg kan næsten ikke vendte til i morgen siger Bertram, Mie siger at det kan hun heller ikke for hvad nu hvis det ikke bliver jul alligevel, hvad så med alle de artige børn de ville jo slet ikke få deres jule gaver, skal vi ikke gå ned til søen og stå på skøjter sige Ole, hverken Mie eller Bertram har lyst til at stå på skøjter, de vil bare have dagen til at gå så det hurtigere bliver i morgen så de kan finde ud af om det ville blive jul.

( bliver det jul i år og får de artige børn en gave af julemanden og er Rudolf rask )

Det er nu jule dag og der var da ingen tegn på at julemanden havde fået pakken, Bertram, Mie og Ole ventede på at julemanden skulle komme, der skete ikke noget, Bertram kikkede ud af vinduet og så at der var en masse folk nede ved den lille sø så mange mennesker havde der da aldrig været nede ved den sø før, han fortalte det til Mie og Ole, og de blev enige om at gå ned og kikke hvad der skete nede ved søen, de gik ned mod søen stadig lidt kede af det de havde jo ikke hørt om de havde reddet julen, da de kom ned til søen fik de deres svar, for der holdte selveste julemanden og Rudolf ude midt på søen det var altså derfor der var så mange mennesker nede ved søen, jubihue RÅBTE Mie Ole og Bertram vi har redet julen, alle folk var glade, Bertram, Mie og Ole gik hen til julemanden, julemanden kikkede på dem alle 3 og sagde så alle de glade mennesker kan kun takke jer for julen og derfor får i lige hvad i ønsker jer i år for i er de artrigeste Børn jeg kender…

( HUSK JULEN ER GLÆDERNES TID GLÆDELIG JUL TIL JER ALLE )